Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Μύθοι και αλήθειες για την τοξοπλάσμωση

Τί είναι το τοξόπλασμα ;

 Πρόκειται για παρασιτικό νόσημα.

 Η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στην νόσο αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι ,αν νοσήσει μία εγκυμονούσα γυναίκα υπάρχει ο κίνδυνος της αποβολής του εμβρύου ή η γέννηση του με νευρολογικές διαταραχές. Ωστόσο οι περισσότεροι δε γνωρίζουν με ποιο τρόπο γίνεται η μετάδοση της νόσου , με αποτέλεσμα η παραπληροφόρηση να "οδηγεί" σε πανικό τους ιδιοκτήτες γάτας (τελικός ξενιστής), όταν προκύψει μία εγκυμοσύνη στην οικογένεια.
 
 Η τοξοπλάσμωση προκαλείται απο το παράσιτο Toxoplasma gondii.
 
 H γάτα, τα υπόλοιπα ζώα και ο άνθρωπος μολύνονται κυρίως με την κατανάλωση κύστεων του παρασίτου, που βρίσκονται σε ωμό ή ατέλώς ψημένο κρέας ή σε άπλυτα ωμά λαχανικά, φρούτα, κ.λ.π.
 
 Η γάτα , ως τελικός ξενιστής, μετά την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος αποβάλλει τις κύστεις του παρασίτου με τα κόπρανα της στο εξωτερικό περιβάλλον. Συνολικά, σε ολόκληρη τη ζωή της μία γάτα αποβάλλει άωρες ωοκύστειςToxoplasma gondii για 2-20 ημέρες.

Πώς μολύνεται ο άνθρωπος;

Με την κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος, το οποίο είναι μολυσμένο με το παράσιτο, από την κατανάλωση ωμών λαχανικών κ φρούτων ,που είναι μολυσμένα και δεν έχουν "πλυθεί" καλά , με την επαφή με κόπρανα γάτας, που έχει μολυνθεί και ακόμα αποβάλλει τις κύστεις του παρασίτου.

Συμπεράσματα:

 - Η γάτα δεν μολύνει τον άνθρωπο.

 - Η μολυσμένη γάτα αποβάλλει τις κύστεις του παρασίτου με τα κόπρανα συνολικά σε ολόκληρη τη ζωή της 2-20 μέρες.

Πρόληψη :

-Αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμού ή "μη σωστά" μαγειρεμένου κρέατος
 
-Πλένουμε πολύ καλά λαχανικά και φρούτα
 
-Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής ,όταν καθαρίζουμε τα κόπρανα από τη λεκάνη της προσφατα "υιοθετημένης" μας γάτας
 
-Δεν ταϊζουμε την γάτα μας ωμό κρέας. Μόνο ξηρά τροφή ή συσκευασμένη τροφή που προορίζεται για γάτα

-Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας μετά από την οποιαδήποτε ενασχόληση μας με χώματα,κ.λ.π. στον κήπο ή σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου