Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τα οφέλη της ωοθηκυστερεκτομής , στείρωση θηλυκού ζώου

Τί είναι η "στείρωση" ;

Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται η μήτρα, οι ωοθήκες και οι ωαγωγοί.
  Υπάρχει η αντίληψη, ότι η στείρωση ουσιαστικά αποτελεί τρόπο ελέγχου των γεννήσεων των αδεσπότων ζώων. Η πραγματικότητα ,φυσικά , είναι , ότι η στείρωση ναι μεν αποτελεί μόνιμη λύση του προβλήματος αυτού ,αλλα θα πρέπει να αναφερθούμε στα οφέλη της ως χειρουργική επέμβαση, για όλα τα θηλυκά ζώα, ανεξαιρέτως αν είναι δεσποζόμενα ή μη .
  Η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί , ότι η στείρωση αφορά αποκλειστικά τα αδέσποτα ζώα, εκτός αν έχουν ενημερωθεί από τον κτηνίατρο τους για τα οφέλη της επέμβασης αυτής.
  Συγκεκριμένα, η "στείρωση" εκμηδενίζει τις πιθανότητες μελλοντικών παθήσεων της μήτρας, την εμφάνιση πυομήτρας, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ζώου και παθήσεων των ωοθηκών και κυρίως ,όταν η επέμβαση πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε προχωρημένη ηλικία.
  Αξιοσημείωτο είναι, ότι η "στείρωση" συμβάλλει ως "θεραπευτικό" μέσο και στην αντιμετώπιση άλλων παθολογικών καταστάσεων, ,όπως ψευδοκύηση (κοινώς "ανεμογκάστρι"), πρόπτωση κόλπου, καθώς επίσης και σακχαρώδη διαβήτη, επιληψία ,κλπ (σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή) ή δερματικά προβλήματα ,που δεν ανταποκρίνονται σε αλλες θεραπευτικές αγωγές.

Η "στείρωση", λοιπόν , δεν αποτελεί μόνο τρόπο ελέγχου των γεννήσεων των ζώων, αλλά μία επέμβαση απαραίτητη για την υγεία και μακροζωια του αγαπημένου μας κατοικιδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου